Monday, June 25, 2012

special for edu akaun.........

assalam,alhmdulillah tepat jam 12tghri tdi berakhirlah pengajian sy kt uum slma 4thun ni...paper last berjaya ditmpuhi dgn sbrnya,xlena tdo smlmnyer..xtau knpa,mybe sbb dh last paper la kot..nervous lebey,dk menggeliat kiri knan dgr2 bnyi azan sbuh.ni dh rsa pening2 lalat jer xckup tdo..huhuhu....mlm ni btolk balik kg dgn hti yg tenang sbb dh slm2 n mtk maaf ngn geng2 edu akaun semua...0-0 la skang ni,smua slh dn silp dh dimaafkn dn dihalalkn.....

entri ni special bt shbt2 edu akaun,rkan2 sperjuangn yg sma2 bertungkus lumus mlalui pjalanan dn liku2 hdup di uum yg sgt2 mencabar,pnuh suka duka,pahit manis n mcm2 yg lain...4years yg dilalui dgn tabah,ditempuhi dgn berani,diharungi dgn kesbaran yg tinggi.......wlaupn bnyk sgt dugaan menimpa,kta tetp brsma...prshbtn yg xkn trputus wlaupn dh lalui2 mcm2 cbran.tersinggung,mrh,geram,xpuas hati,dsb mcm2 prsaan yg ada tpi yg pasti korg tetp shbt zati dunia akhirat....entri ini utk korg...one day,bla ada msa kta bt reunion ek...hehe,msa tu wlaupn semua dh ada laki tpi kna p reunion sorg2,jgn bwak laki sbb klo xde laki kta bebas skit nk plan program....hikhikhik....

special dedication for my frens....:

'A friend is one who knows you and loves you just the same'

 'A single rose can be my garden... a single friend, my world'
'Friends are born, not made.'

'Friends show their love in times of trouble'


       
 2thun stengh kita jdi rumet ja..dpda nma fiza,jdi pija,last2 zti reka sdrik pnggiln mnja khas utk zti sorg jer-JAJA...btul kn org len xpnggl jaja ngn nicknme tu kn?hehee....nti sng la jaja dtect klo2 zti bt prank call ke or bt pnggiln hangit ke nti..msti trus dtect kn bila zti sbut jaja....dh nmanya pn rumet 3thun kn of cos la bnda2 mcm trsa,sentap,geram smua ada kn...sory for everything,sory sbb zti ni rumet yg pasif,pndiam,trun mkn pn kdg2 suh jaja krim jer dulo2 sbb zti kn jnis yg bdikari,stkt trun bli mknan sorg2 no hal la kn..kekeke...hope jaja fhm...hrpn zti mga jaja dpt jdoh yg baik,yg appreciate jaja,trima jaja seadanya,xhrp jaja ubh dri smta2 utk dia...hope sgt2 nk tgk jaja kwen dgn org yg syg jaja spnuh hati....


mam..oo..mam....wlaupn kta xrpt sgt pn sem2 sblom ni tpi spe xknl mam edu akaun kan..mcm zti ckp la,boleh jdi ahli politik sbb mam ni berpengaruh..hehe,tnya la junior edu akaun mna yg xkenal kak akmam kn...klo xkenl  mmg bdk tu bkn bdk uum la kn..:-p....zti suka bla mam kta 'no love until akad'..zti respect mam,tpi jgn jdikn zti sbgai cntoh cz zti rsa xlyak pn nk dijdikn cntoh ikutn...cma btul kta mam zti btuah sbb kwen dgn plihan kuarga (restu automtik dpt),bcnta lps kwen semua (kaedh nk kekalkn sweet brcnta smpai bila2)....mam pndgr yg baik,klau dh xtaw nk luah kt sper mmg mam la jdi sasarn kn..tpi mam bgus,mam xbrukkan org..mam seboleh mngkin akn pndg positif klau ada yg zti xpuas hti ker kn..keep it up mam....

zana or jana....smpt tdo 2mlm jer kt blik zana,tu pn stu mlm xlena pn..hahaha...bdk pling loyar bruk dlm edu akaun jana la kn?tpi sekurg2nya xde la serius sgt kn sbb ada sorg yg suka bt lawak dlm geng edu akaun...suka pndg2 org dgn pndgn pelik,pndgn gtal,pndgn sinis,mcm2 pndgn la..tpi tu la yg lawaknyer..cma jgn la dk pndg si acah tu smpai nk keluar bjik mata time ach nk 'bertukar' kn...:-p....stu lgi jgn suka2 jer nk belash org mcm hang belash mam aritu,dh la si mam tu tnggl tulg kering jer..hang p belasah lg tinggai apa jela kt dia nti..hahaha....

zti berterima ksih dkt ain sbb jdi rumet jaja yg bising...kekeke,msa jaja dk ngn zti dia tpksa hpokrit jer,yela kna sopn sntun je dpn zti sbb segan...tpi bila dgn ain,dia tunjuk prngai sbnr...sesuai la mlut kepoh duduk ngn mlut bsing,hehehe....zti suka msuk blik korg sbnrnya tpi bila zti msuk korg trus jdi sopn sntun,tu yg xbest tu...pdahal boleh je anggap zti ni mcm korg...mlut bsing jugk...hikhikhik....hrpn zti mga jdoh ain dgn suri di hti mam brkekalan smpai ke akhir hyt (xmaw smpai ke jinjang plmin jer)....bktikn pda ktaorg plihn ain xslah,tpi nsiht ikhlas dri sorg shbt,smpn skit rsa syg tu,jgn bg semua taw..nti if TUHAN tentukn jdoh korg xkekal (xharap jdi mcm ni,tpi fture xde spe tau kn) kurg2 nya msih ada rsa syg tu disimpn bt yg bnr2 bgelar imam di hati ain...tpi doa zti smga jdoh korg berkekaln.....

acah....zti nk sgt tgk acah bila marah tpi xpnh tgk spjg 4thun kt uum ni..acah xpnh bt zti trsa tpi zti xtaw la smada acah ada trsa ngn zti kn...sory kalu ada gurauan zti yg xkena pda tmpt,yg xberkenan d hti acah...i'm so sory...pesanan zti utk acah,jdi diri sdri...biar org kta ach gemuk pn,tpi pda zti acah comel..acah xgemuk cma chubby jer...hehehe....bersyukur la chubby sbb ckup mkn n sng hati,dpda krus mcm model tpi mkn hati...:-)


senyuman colgate...dyah ni kalu iklan ubt gg mesti laku ubt gg tu kn...zti jeles sbb gigi dyah lawa,tersusun jer..gigi kita lak trun naik trun naik (nsb bek xjongang jer,hahaha)...sbb tu dyah bebas nk sengih lebau2 pn sbb gigi lawa kn...dyah sgt baik,trsgt2 baik..kalu mrh xpnh tunjuk..time dyah stress n ktaorg kcau dyah layan jer ktaorg dgn snyuman..xde tnjuk muka stress pn...bgusnyer dyah..btuah encik tunang dpt dyah kn...sejuk jer rmhtangga nti..hrpan zti dyah kwen cpt2,bina baitulmuslim n tmbhkn umat Nabi Muhammad S.A.W.....msti ank dyah comel mcm dyh jer kan...xsbr sgt nk tunggu ank sdra dri dyah..hehehe

ustazah dlm geng edu akaun....respect dgn prinsip fas tutup aurat spenuhnya sdgkn zti ni kdg tutup,kdg trbukak jgk aurat..insyALLAH zti nk berubh jdi mcm fas jgk nti...3bulan dk ngn fas msa prktikal sikit sbnyk knl prngai fas..fas syg adik2 wlaupn garang sikit (tpi mrh tnda syg)..fas rpt ngn sdra mara semua,fas pndai msk smpaikn zti amek resepi kek coklat moist drpda fas kn..tpi bila zti balik umh try bt xjdi pn mcm yg fas bt...hehehe...fas sgt rjin study,4thun kt uum semua geng edu akaun tau prngai fas yg stu ni kn....time exam semua xnk msuk blik fas sbb tkut tgk fas stdy smpaikn diorg gelarkn blik fas bilik puaka,hahaha...tpi tu tndanya diorg xnk kcau fas stdy sbnrnya...nti klo pointer fas rndh sbb kitaorg kcau time stdy sper nk btnggungjwb kn?...:-p


ni sorg lgi ustzah,almklumlah duk sbilik ngn ustzah kt ats tu,mestilah dia pn ustazah jgk kn...suka ngn roha bila kuar pkai bju kurung sdgkn zti ni klo kt kg je cmtu..klo kt kedh ni mmg xbt la gtu.....kita konflik kn sblom ni tpi jujur zti selalu bukak pintu n pndg bilik roha...tringin sgt nk pegi lepk2 bilik roha tpi xde keberanian tmbh lak ngn ego tinggi kn...hahhaha...well,u know me better kn roha...zti ni klo sentap jln trbaiknyer snyap jela..mmg nmpk tgh sentp or tgh mrah....tpi kita dh sling mtk maaf kn,sory 4 everything...zti salu bca ayat ni bila nk rndhkn ego ni 'kalau rsa benci pda seseorg sbb stu keburuknnya,cmbhkn rsa syang sbb sepuluh lgi kebaikan yg selama ni dia bg pda kita tnpa kita sedari'...zti nk sgt brckp ngn roha sbnrnya tpi rsa xnk mengalah ni yg mnyebabkn zti jdi segan....tpi,kita tetp kwan kn..sbb kwan la kita sentap,sbb syg la kta trsa kn....


cik nab,rtu cntik dlm edu akaun..cik nab cntik,jujur n ikhlas zti puji..adk zti pn kata cik nab cntik..klo x xkn la smpai ank sdra zti yg umur 7thun tu pn bkenan ngn akak cntik ni kn?.........tpi kwan2 zti semua cntik,msing2 ada kelebihn trsdri....jeles sbb cik nab ada lesung pipit,kita ada lesung batu jer kt umh..hahaha....xpelah,tu kelebihn cik nab kn..cacat,tpi cacat yg cntik...n bulu mata tu yg pling penting..rozita cik wan sgt2..hehehe...tq make up kn zti msa akd nikah..mmg hrpn zti nk suh mmber2 zti yg make up utk akd nikah..sbb nti bila dh tua2,tunjuk gmbr kt ank2 boleh la bgtaw 'ni la auntie yg make up umi msa mlm umi diijbkabulkn dgn abh tu' (malunyer..tinggi sgt hrpn smpai dh ltk gelarn umi n abh..hehhehe)



jue..makcik kepoci n mak jemah..tpi jue kelakar,bila nangis tdi pn kelakar..hahaha...bila msanya serius pn zti xtw la...sesuai la tu sblik ngn cik nab,sma2 kepoh n kaki gosip kennnn.......hehhee,tpi zati ska p blik korg sbb blik korg ada aura yg boleh bt kita hilang tension..msuk jer blik korg mesti mod happy diaktifkn,xde strss2 lgi dh....



yana...bila ckp ngn yana rsa dri mkin matured sbb gaya yana ckp pn mcm org2 yg dh bekerjaya...pdhl zti ni mmg dh matured,bila bbual ngn yana mkin terserlah la kematured an zti ni ni..hehe...hope hbgn yana n mr right smpai ke akhir hayat..klo btol nti jdi org klate la kn..bleh la selalu jmpa kn...kita reunion kt klate nti..kekeke...



businesswoman dlm edu akaun...ni la bkal ckgu yg ada kerjaya smpingn ni...smbil2 tunggu msa mngajar,jual tdung kjp kn..heehhe...mmg pika ada bakat jdi businesswman pn,pndai memujuk n pndai beckp..klo bg kt zti bniaga mmg xlaku smpai ke sudh la brg2 niaga semua...pika bkl ckgu bergaya yg akn jdi trikn stdnt kt sekolah sbb dia suka bgya..pkai la bju apa pn,pika nmpk bgya.....:-)

kesimpulannya,semua shbt2 sy amazing sgt...msing2 ada kelebihn msing2.....sling melengkapi antra stu sma lain...kita kwan selamanya...hrpn zti,kita xlost cntact...mesti kna bhubung selalu taw..xkesah la pkai fb ke,phone call ke,msej pn xper....zati syg korg semua,maafkn silap dn slh zti yer...zti xperfect n kalu zti smpurna sekalipn sbb ada korg la yg tolong melengkpkn apa yg xsempurna....kita kawan selamanya.....

YA ALLAH, sahabat ini bungaku...tanpanya tiada seri dunia...
sahabat ini maduku,penawar banyak perkara....
sahabat ini guruku,mendidik dgn penuh mesra...
aku cintai sahabat ini kerana dia membawaku kepada cinta-MU...
jgn KAU biarkn dia keseorgn dlm dunia,di alam barzakh,bahkan di akhirat sana...
KAU dampingilah dia sentiasa...
moga najah sentiasa bersama sahabatku..............

p/s:susunan gmbr xde mkna apa2,semua sma penting d hati zati....:-)

wassalam....





























































































































































































































































Tuesday, June 19, 2012

luv abah forever...

assalam semua...skli dh update mmg berkali2 la update kn...kn dh kata bnyk sgt bnda nk story sbnrnya cma malas jer....

hari bapa?dh bnyk ari lepas kn?tpi honestly sy xwish pn cz ustaz zhar idrus kata xelok meraikan hari ibu n bapa cz perayaan org yahudi (klo xsilap)..meraikan disini pda sy bla kita wish,wlaupn xbniat pn nk ikut perayaan diaorg tpi for me xde sbb nk wish bnda tu pda hari 'itu' sahaja kn?klau btol niat kita xnk ikut prayaan kaum lain why not kita wish tiap2 ari..bkn ari tu jer...tpi sjk 2 3 menjak ni jer yg bru tau xleh nk raikn bnda ni kan,sblom ni xtau pn cz xde hujah yg jelas nk object bnda ni...so skang dh tau xyah la bt kn?..:-)

2ari lpas abh msej pgi2...dia cter yg adk bongsu kt mrsm wish hari bapa kt dia..(mybe my sis xtau,xpela nti kna bgtaw bila balik kg nti) mlm sblomnya..sy tau mesti abh ingt sy lupa nk wish kt dia,hehe...sy pn blas msej kt abh bgtaw,'bkn ati lupa nk wish abh,tpi ustz kta xelok..ati xwish bkn mksudnya ati lupa abh...tiap2 ari adlh ari utk abh...ati syg abh sokmo2,xde ari yg spesifik utk syg abh sbb ati syg abh tiap2 ari,selamanya...tq utk semua yg abh dh bt utk ati..abh la abh terbaik utk ati...'..then abh blas ucp tq..

yes,to be honest abh la lelaki yg paling terbaik utk sy...wlau dh ada hubby,abh tetap ada tmpt dia sdri dlm hati ank dia ni...wlau kna dahulukn hubby,tpi abh tetp diutamakan...

muka abh mmg nmpk garang tpi abh sporting sgt sbnrnya..msa kecik2 dlu tkut ngn abh..hehe,nk mtk duit p sek pn mtk ngn chek pdahal klo mtk ngn abh bkn kna marh pn..besa la,msa tu frst impression pnting wlaupn abh xpnh rotan or pkul ank dia ni...cara abh mendidik bkn pkai kekersan tpi pkai psikologi..kdg2 klau ank2 dia bt slh,dia xckp apa2 pn tpi ckup dgn pndgn dia tu kita dh tau 'okey,abh dh mrh..so better stop skrg..'

bila ank2 dh besr abh gna pndektan sbgai kwn...abh layan ank2 xskema sgt (ohoiii..ader ke lyanan skema zati oii?),abh sporting sgt2...ingt lgi msa sy dftr uni,ari sy dftr uni sma ngn my sis,ain pnya pndftrn uni jgk..so,trpksa split ke 2 tmpt la..abh n adik tikah ikut p upm..my chek,kak ni n adk tasha lak ikut sy p uum...sedey sgt sbb msa msuk mtrik abh bleh antr tpi bla msuk u abh xde..nsb bek ada chek..hehe....

dlm msa awl2 tmpoh sy n sis msuk uni,chek bgtau abh xleh dk dlm umh time ptg  cz dia rsa mcm dlm umh tu gelap sgt...yela,bila dh 2 org msuk uni n tngglkn umh sekaligus of cos la umh sunyi scra tiba2 kn..abh lak xbesa ngn sunyi2,sblom ni dk bsing2 ank2 bgaduh la,berebut channel tv la,merajuk la,n so on..tba2 suasana tu berubh,of cos kjutn utk abh kn...lma jgk la chek kta abh nk boleh besakn dri ngn ketiadaan ktaorg...abh...dia xbgtw tpi dia tunjuk syg dia pda ank2 dia(sama prngai mcm sy)...itulah abh...:-)

msa sy nk kwen,abh n chek org pling sbuk..pling byk berhabisn utk ank dia ni...pling penat uruskn mjlis..msa sy bgtaw mmber2 uni nk dtg klate n dtg mjlis snding sy,abh cpt2 p tnya umh tumpangn dato' kt kg...smgt sgt abh bila tau rmai nk dtg raikn ank dia ni...n dia xkesah pn kna p amek n antar mmber2 sy semua balik umh tumpngn...wlaupn sy suh adk amir yg ambik mmber2 tpi abh kata xpe,dia xkesah pn nk bt semua tu,abh sgt baik ngn member2 sy since zman sekolh lgi abh dh knl rapat sper mmber sy..siap bolh bgurau bgai ngn mmber2 sy,mmber2 sek dlu salu puji abh kata abh baik sgt...that's my abh...syg abh ketat2....

harapn sy,nk bls semua jasa2 abh nk chek wlaupn semua tau xkn trblas semua jasa2 diaorg...sy berdoa smga abh ngn chek pjg umur utk tgk kjayaan ank2 dpn mata...n for me,hari2 adlh hari utk ibu n bapa...:-)

abh n my sis....prngai abh ni dia malu klo org snap pic dia n msa tu org len tgh tgk dia..nsb bek msa amek gmbr yg kt pelamin tu dia okey jer..hehe



me n abh....kita serupa kn abh...xbgtaw tpi tunjuk yg kita syg org tu...:-)


i luv abh ketat2....

restu dri abh utk ank pmpuan dia....

Monday, June 18, 2012

xapa...dpt pahala....

assalam semua...arini dh lps 3rd payper (sbut ikut gaya johan rja lawak tu ) yakni (mak oii,sasterawati sgt kaw zati) paper isu2 dlm pndidikn..sy berusaha dn skang ni tnggl tawakal pda ALLAH jer...insyALLAH TUHAN nmpk apa yg sy dh usahakan slma ni,bkn pkai air liur jer cong ceng cong ceng kta aku study bnyk gilerrrr kn pdhl fb memanjang....

hbis exam td trus p hep ambik testimoni,alaa kita kn stdent last sem,so kna pkai testimoni bgai supaya (biarkan hakak zati kaw ni skema) nti sng nk tgk kita pnya pnglibatan spjg brtahun2 dkt uni ni...dpt2 jer testimoni,ayooo sikit sgt kita pnya sira or pnglibatan kita spjg 4tahun kt uni..tpi alhmdulillah la ada jgk yg peringkt kbngsaan n universiti...kira kuat lgi sy pnya pnglibatan tu kn...

dh ambek semua yg edu akaun pnya members+diana maisarah+faiz hakiki (kebersihn hakiki brmula dri hati...iklan sgt.....) berleps (agk2 la kn..nek mtor je pn) p ofis fkulti nk p amek bku rekod mengajar yg dh setahun jd hrta pusaka lcterer yg observe tuh..kna pksa bru nk bgi...cis...cis...dn sgt cis...yg proses nk amek buku rekod ni la sgt la sadis cternya...

tnya kak ina (lap u k.ina...eh tetiba..) en.alis ada tinggai buku x kt dia tpi dia kata xde pn..kita pn dgn rsa bngga xhengt call la en.alis tnya kn...xtau la smada tlinga kita problem or sound belah en.alis yg xclear..sy dk dgr en.alis kata ambik kunci then suh k.ina p amek kt blik dia buku rekod tu..angguk2 kpla la tnda pham..lps tu dgn pntas ckp kat k.ina suh dia p amek buku tu tpi dia kata mls n suh sy p amek sdri..xpelah kn dh alang2 smpai ofis ni usaha la ckit nk amek buku rekod tuh...then,sy sesat nk cri blik en.alis...sbb apa?sbb k.ina suh sy kuar ikut pntu blkng,dia kta lgi dkt tpi xde mknanya nk dkt klo dh sesat kn...sy p ronda2 tpi xjmpa jln tembus ke blik lcterer fkulti edu,dk melilau2 tetp jumpa blik lcterer fkbm jer..last2 dh rsa nk pitam n nk nangis ni trun balik ke tingkt 1 n ikut laluan yg dh besa lalu,bru la jmpa blik dia...sampai2........cer teka?............................................. pntu bilik dia siap knci ngn solex lgi kn sdgkn knci k.ina bg xde pn utk solex tuh...waaaaaaa.......kita rsa nk jer meraung kt dpn blik en.alis tu tpi malu sbb blik lcterer dpn tu tbukak...huuuuuuu....kalo kita pregnant ni agk2 apa jdi kt kndungn ni lpas naik trun tingkt 1 smpai 3 kn......

lps tu p ofis blik antr kunci kt k.ina..then p kt mtor jaja smbil msej en.alis psal solex tuh...lpas pkai helmet dia call..angkt2 jer,blh ayt dia cmni kan.....' la...sper suh awk p ambik kt blik sy..sy suh k.ina ambik dlm peti surt dlm ofis tu jer'...YA ALLAH....tersgt la menguji keimanan kita kennnn....tdi xmaw lak ckp jelas2 cmtu,hukhukhuk....last2 p ofis blik bgtaw k.ina cter sbnr...siap ngadu kt k.ina lgi psal sesat tuh..k.ina kta siannyer dia...huhuhuhu...last2 berbaloi la jgk pent tu,dpt jgk buku rekod mengajar tuh...

dh trun ofis,en.alis msej tnya dh dpt blom?sy pn jwb dh,tq la en...lpas tu dia msej kata cmni'kna bg kain batik sehelai kt k.ina tu'...hamboih2x kannnnn....sy pn bls cenggini 'sy yg ptut dpt kain batik dpda encik tau x....sy yg pent tdi,dh la sesat nk cri blik encik,nk pitam dh rsanya ni,kak ina xpnt lngsung,elok jer dk mkn durian dlm ofis tu'........lpas tu dia bls 'xpe,dpt pahala'........tu la nsb bek ada jgk pahala bsbr cri blik dia tu,tpi yg dk mngata dlm hati ni tmbh dosa la pulop...huhuhu.....

kesimpulannya bla ckp phone,kasi jelas k...dh jdi mcm sy ni sper yg nk disalahkan??nsb bek dpt pahala..........:-p

till then,wassalam.....


Saturday, June 16, 2012

MUKTAMAD!

Assalam,tau dh lma xupdate blog...malas nk taip,mls nk msuk pic..pdahal bnyk sgt bnda nk story....nk update pasal hneymoon ngn hubby kt uni (hneymoon kt uni lgi tu kan....xponah dibuat dek orang)..actually,hubby dtg ambik brg since this is my last sem dkt uni kan...so,mls nk pos brg2 sbb xbper nk pcya sgt ngn pos klo bab brg2 yg bnyk...tkut hilang bnda2 penting....tpi,update len kali la psl honeymoon tu..huhu..kli ni nk update pasl bnda len...

MUKTAMAD??pasai apa nk muktamad2 sgt ni? huhu...okey,hbis exam last paper 25hb 6,so at frst decide nk balik kg 27hb..yela,nk hbiskn msa ngn kwan2 sperjuangn kan sbb ni dh last sem,lps ni insyALLAH jmpa time konvo jela...diorg pn dk kata nk mkn sekali,ambik2 gmbr semua dlu sblom bpisah kn...

pkir pnya pkir last2 sy bgtaw hubby,'abg,ati ingt nk balik terus la 25hb mlm tu..lgpun exam pgi smpai kul 12 jer..smpt nk kms brg2..lgpn brg tnggl sikit jer lgi yg nk kna bwak balik'...hubby pn tnya la wife dia ni kn,'bkn kta nk blik 27 ker?kata nk spend msa ngn mmber2 dlu?'...jwpan wife yg tulus mulus dri hati,'ntah,rsa xtau nk bt apa jgk klo stay smpai 27hb tu pn...ati dk sorg2 jgk nti..trun mkn sorg2 jgk,p mna2 sorg2 jgk...xde mknanya nk stay lama2...lgipn klo mmber2 amek gmbr pn,xde jejas apa2 pn ati xde kt dlm gmbr tu' (diingtkan bhwa jwpan ini trsgt tulus dri hati nurani seorg isteri)....smetimes rsa kewujudn hnya dsedari bla dperlukn jer, dcari bila mmber2 len dh xde nk dirujuk n dibuat teman....alaaa...touching la pulok kan..hehhee....besa la jiwa taiko (uikss...xde taiko sgt la kan..) ni sensitip sikit bla musim exam...hehehe...it's ok zati,mcm xbiasa dgn bnda2 mcm ni..skurg2nya org tu sdr jgk kwujdn kaw msa diperlukan kan?try dia xsedar langsung yg kaw wjud,amacam?? (apa bnda la kita merpek ni..hehhehe...)

rite now,tlis blog dk dlm bilik zana,pkai lptop zana...hehhee..pnyala lari p study kt blik dia,tetba stdykjp jer,nmpk lptop dia tbukak terus bersinar2 mata ni...hahaha....pengaruh kuat  lptop ni...sbb tu xleh nk stay dlm blik sgt....lgpun dlm blik skang ni xder privacy sgt (oooopppssss.....kita xleh stdy klo dk dgr org tgk cter,lpas tu berbual2)...

hope sgt msa berlalu dgn cpt,exam hbis cpt,nk balik kg cpt2....insan yg xpnh sisihkn kita,yg xpnh cari kita hnya pda wktu diperlukn jer of course la family...n for me dh tmbh dlm list sorg lgi,my hubby....dia sokong sgt la sy balik awal..mkin awl mkin okey katanyer...thanks hubby sbb fhm jiwa bini ni...

n harapan sy,smga beroleh kejayaan yg cmerlang dalam exam sem akhir ni...sy nk banggakan chek abh time konvo nti...smga TUHAN mkbulkn doa sy....aminnn....

wassalam...........






Thursday, May 17, 2012

hari guru,besday hubby

assalam semua..hari pnghulu sgla hari,jumaat yg pnuh berkat....yg laki2 tu jgn dk leka sgt ye,p smyng jumaat nung...:-p

sgt lma xjenguk blog apalagi nk menulis kn...rsa kalut smcam 2 3 menjak ni..mkin nk dkt fnal exam,rsa mkin bnyk lak esemen lctrer tmbh,sob3x...xkasik kami peluang rest langsung,huhuhu..blumba2 lak lcterer ni semua nk tgk esemen spe pling byk..kekkee....n yg pling stress bilamna esemen yg kna gna intenet semua,tpi intenet kt blik ni mcm kura2 jer..kura2 pn xlembap cenggini la...nsb la pkir dh last sem,insyALLAH lpas ni dh xjmpa esemen ni semua tpi bdpn ngn dugaan keje lak nti...xpnh hbis kn...hehe....

2ari lpas hri guru kan?selamat hari guru bt ckgu2 yg dh bnyk berjasa shingga insan brnma che nur'izzati ni bjaya jdi manusia,ckgu2 sek rendah,menengah,matrik,n dkt uni..n jangan ingt ckgu kt sekolah jer taw..mak ayah kta sbnrnya guru yg paling bnyak tabur jasa yg xternilai hrganya...so,smbil2 ucp hri ibu,ucp jgk slmt hri guru kt parent kita ek...:-)...

sehari sblom hari guru besday hubby,15hb 5....thun ptma smbut sbgai seorg suami katanye..tpi si isteri xde di sisi n xmampu nk bt suprise2 bgai...kerna si isteri ini sgt la xromantik,huhuhuhu...but there's smthing jgk utk hubby,wlaupn xmhl tpi yg pntg msej yg sy nk bg dpda hdiah tu..hubby pn ada bgtaw xyh bg apa2,tpi sy tetp nk bg..kurg2 ada kenangn jgk kn smbut besday sbgai suami isteri ptma kali...nti dh tua2 nti boleh cter kt anak2 bila ank2 tnya umi bg abh hdiah apa frst year smbut sbgai suami?(hohoho...dh siap ada pnggiln bgai kan....)

tepat jam 12 malam wish heppy besday kt hubby,siap nyanyi2 semua..hehe...then mtk maaf kt hubby cz xmampu nk bg hdiah yg mhl2 mcm isteri org len..hubby kta xpe n xkesah sgt bnda2 mcm ni,dia kta lgi sblom ni dia mna pnh tunggu n smbut pn besday ni semua....yg bt sy sebak bila hubby bgtaw yg prkhwinan kami ini adlh hdiah trbaik yg pnh dia dpt...terharu sgt blamna dgr hubby yg ckp mcm tu...hrapan sy nk bg hdiah baby kt hubby,tpi klo xde rezeki lgi xpela postpone thun dpn lak..hahaha..tpi klo ada rezeki alhmdulillah sy rsa mngkin hdiah terbesar adlah amanah ALLAH ni la utk hubby....smga Tuhan mkbulkn doa kami....

esoknya lpas blk sek hubby call,cter yg stdent dia bt suprise smbut besday kt sek...hehe,stdnt hubby yg form 5 ni ada jgk yg rapat n selalu msej sy tnya khbr semua...baik2 jer bdaknya,sy pn dh anggp mcm adk sendiri diaorg ni...smga diaorg bjya la dlm spm nti...

bnyk lgi nk cter sbnrnya tpi disbbkn kondisi intenet yg xbpe nk ok,sy tngguh dlu la cter len..hehe..

till then,tata..wassalam.....:-)

Friday, April 27, 2012

sintesis a.k.a sensitif....

assalam semua...sintesis or yg sbnr-bnrnya sensitif...kt umh salu sbut sintesis time adk tgh bad mood ker,sja nk ceriakn dia blik bla dgr kta sbut slh kn...:-p

arini dk sorg kt bilik..rumet aslnya nk p a.star jer tup2 ptgnya msej inform sy tpksa blik kg,ada hal urgent katanya,xsmpt nk tnya lebih2 sbb org tgh kalut xkn la tba2 nk jdi penyebok mak jemah+mak cik kepoh dk tnya dia kan...nti dh balik uni bru nk tnya khbr balik..dia suh sy tdo kt blik rauhah mlm ni,tpi sy bkn ska sgt mnyushkn org nk p mnympitkn ktil org..hehehe.n sy cma mampu mendoakn smga selmt pjlanan rumet sy tu...tpi mmg dia blik sehelai spnggang jela kranya tu...huhuhuhu....

ptg tdi call chek,dh bnyk ari xdgr suara abh ngn chek...seriously,rndukn suasana sblom kwen yg mna abh tiap2 ari call (klau x abh yg call,sy la tukang call)..mybe bla sy dh kwen ni abh rsa teragak2 nk call sy agknya kan,tp sbb apa yer jdi tragak2 tu?mybe abh rsa dh ada org yg akn call sy tnya khbr sy semua tiap2 ari mcm dia bt dlu,but 2 be hnest sy ska suasana mcm dolu2...bkn nk kta sbb kwen dh jdi mcm xrapt (pdahal xde apa pn..over sintesis btol bla dk sorg2 ni),cma kalo boleh nk keklkn mcm dlu2, huhuhu...tetiba rndu sgt2 kt chek abh n adk2 semua...:'-(

lps dh kwen ni trngt balik zmn ank dara dlu..time kt uni,call abh tiap ari,time blik cti abh mmg xlena tdo la kta chek (tkut2 sy call pgi msa smpai tu dia xsedar),pg tu mesti bekfest abh beli nsik bngkus aym keropeh(hahaha....okey mksudnya rangka ayam...sy suka bhgian tulang2 sbb nk ratah lpas dh hbis nsik..hikhik)..bnyk lgi la kngn msa blom kwen yg sy xkn lupa....aritu blik cti mdsem pdhal dh bgtaw abh husbnd yg ambikkn tpi dia call jgk kul 4pgi tu(abh pgwal kslmtn kt stsen myak) tnya dh smpai ke blom...sy dh smpai kul 3.30 lgi kt stsen myk tu(tmpt bs brhenti time trunkn sy),xtgmk nk kejutkn abh tkut dia tgh lena time tu...naik keta then trus balik...xsngka abh knci alarm kul 4 (slalu sy smpai dlm kul 4.30) tnggu sy balik...sebak rsa bla fkir balik,btpa besr jasa abh bt semua tu utk sy slma ni....

kn dh ckp sy sensitif ckit mlm ni...huhuhu....tpi apa yg sy nk smpaikn kt sini,xde spe yg boleh treat kta sptmna fmily kita...so,sntiasa la ingt jasa2 mrka wlaupn kta sdri dh ada ank n khdupn sdri sbb tnpa mreka spe la kta,apa yg kta cpai hri ni sbb adanya mreka2 semua sblom ni,they're our past,present n future....:-)

wassalam.....



 







Sunday, April 22, 2012

3 bulan......alhamdulillah....

assalam semua...mood nk mnulis ada,so tunggu apa lg kn...

arini 22/4/2012 genap 3bulan saya menjadi isteri kepada encik suami,hasnisham bin khalip...my imam,my soul,my husband dunia akhirat...insyALLAH jika diizinkan Tuhan...xthu nk gmbrkn mcmna 3bulan kawen ni...ada mmber2 yg kata 'eh...bru 3bulan ek?nper rsa mcm dh lma yer?'...ada jgk yg kta,'bru 3bulan....ni klo pregnant kira bunting pelamin lgi la ni' (sy aminkan jer ni...)...sy pulak?for me,xde apa yg dpt mnggmbrkn rsa bersyukurnya dianugerahkn rezeki kwen dlm usia 22 thun 3buln (msa akd nikah)...kwen dlm wktu study pulak tu kn..xpnh sy imagine Tuhan akn beri pelunag pda sya utk mnggalas tnggungjawab sbgai isteri org dlm usia muda sebegini (muda usia je la,org kta muka sy matured..hehehe)...tingt dolu2 selalu time borak2 ngn chek(my mum),sy salu bgtaw chek yg sy akn kwen dlm usia 30thun(lpas hdup dh stabil...dh ada keje,ada keta semua..) tpi perncngn Tuhan spe thu kan,smtimes bnda yg kta xnk bnda tu la yg dtg pda kita...:-)...but smthing yg sy puas hti adlh bilmna sy pnh jnji dgn dri sdri yg org yg berhak utk bcnta dgn sy adlh org yg akn jdi suami sy..alhmdulillah Tuhan kabulkn doa dn impian sy tu...:-)

stu ari nti bila ada msa free n ada mood insyALLAH sy akn ceritakan scra detail mcmna cra sy bertemu jdoh dgn encik suami (at frst jdoh plihn fmily,but at last dia jdi plihn sy sdri)...even xder org nk bca pn,still bnda tu akn jdi kngn pda sy tiap kli sy bukak balik blog ni..hehe...perkenalan xsmpai 6bulan,kmi ditunangkn selma sthun lebih,then rasmi diijbkabulkn...alhmdulilah,rsa mcm smooth jer semua tu jdi..mngkin bnda baik kn,Tuhan permudhkn semuanya...

doa sy smga kbhgiaan dn keharmonian rumhtangga kami sntiasa dirahmati ALLAH selalu dan smga berkekaln hndknya,sntiasa dimurhkn rezeki,n dipnjgkn usia....n yg pastinya smga Tuhan mengabulkn doa kami utk dpt cahaya mata,amanah dpda ALLAH....:-)



kngn wktu bertunang....bju akad nikah sma dgn bju btunang since kmi jhit sdri bju utk btunang ni....xsewa...



bersiap utk akad nikah...nervous tpi tetp snyum....


cium tgn suami lpas akad nikah....prsaan?brsyukur Tuhan memprmudhkn segalanya....


rasmi sebgai suami isteri...:-)



jantung hati saya....


frst time mkn bersuap....malu2...hehehe...:-)

 wassalam........






Tuesday, April 17, 2012

rutin biasa....

ini entry 2ari lepas... :-)

assalam semua..siht ke rkan2 sy semua?sy alhmdulillah wlaupn perut dk meragam 2 3 ari ni (angin dk menendg2 nk kuar,huhuhu...) plus kpla pening2 lalat ckit tpi still bsyukur boleh bergerak merata lgi kn....p kelas pn mcm besa jer..

bru blik dri kg,cti midsem smnggu...blik 5hb 4,dtg uum 14hb 4...14hb tu ari sbtu,meaning sy btolk mlm sbtu,smpai pg ahad...dolu2 sebelum kawen hri jumaat dh naik bas dtg uum,tpi dh lpas kwen ni klo bas dalam ada provide utk ari ahad rsanya hri ahad la sy dtg u balik...hehehe,lain benar bila dh lpas kwen ni prsaan nk tinggl suami n kaum kerabat kt kg sna...tpi dtg u kli ni okey la ckit brbnding yg mula2 masuk u aritu kan...kira dh start nk biasakn dri dgn hidup bjauhan,rindu tpi dh boleh control..xmcm sblom ni,body jer kt uni tpi fikirn n minda sy semua dh balik kmpung,hikhik....

kt umh seminggu rutin hrian sy berulang2 tiap2 ari...pg bgn kul 6 sedia sarapan utk suami,then mandi n solt sbuh...next antr suami p keje kt muka pintu umh (errrr...perlu ke mention ni???).....dlm kul 9 start bsuh bju secra manual (hehe...pkai tgn la kan exercise ckit..),then jemur bju,kemas2 umh,mop2 lntai semua n dlm kul 11 beres semua keje...fuhh...detail dgn pkul bper semua kn,hehe..sbb tu sy kta rutin,bila rtin bnda yg sma dk ulang bt tiap2 ari so dh pndai bjet pkul bper keje umh prlu dibereskn....then,brula breakfast...style sy slgi keje umh xberes jgn hrp nk mkn sbb klo dh dudk mkn mmg sush la nk bgn bt keje balik..selalu sy mkn smbil tgk cter (since xder tv,sy tgk cter kt lptop),so bla mkn lps dh bereskn keje mmg sng hti la nk dudk lma2 dpn lptop pn kan...:-)...tghri strt mask kul 12.30,kul 2.30 suami dh smpai umh...tunggu dia smyg zhur bru mkn lunch...then biasanya suami tdo jp sblom asar,pnt ulang alik naik bot p sekolh kn...wktu suami tdo sy bkak la nota kejp,bca skit2 nota cz ada exam midsem AIS lps cti..ptg lps asar suami suka belikn ABC+greng pisng+kepok lekor kt kdai sebelh umh sy...mkn2 smbil bork2 smbil2 tgk org2 joging...owhh..sy kagum tgk kaum cina kt prmuhn ni cz diaorg ni sgt rjin joging bila ptg,seronok tgk diaorg joging stu fmily kdg2 tu...mlmnyer suami p surau solt mgrib n isya' jemaah,suami kta alang2 surau dpn umh jer rugi klo xambik peluang p jemaah...mula2 dia rsau nk tinggl sy sorg2 tpi sy ykinkan dia insyALLAH xda apa,yelah suami kn nk p bt ibadah insyALLAH berkat Tuhan semua selmt...sy lak kt umh lpas smyg mgrib,bca Quran jap then trus p msk mkn mlm smbil2 dgr tazkirh ustz yg kt surau (surau dpn umh jer,mmg jelas dgr tazkirh lpas mgrib)...lpas isya' n suami balik mkn mlm sma2 (sy ni kureng sbnrnya dinner tpi sbb kesian suami mkn sorg2 kira peneman la kan...)....tu la rutin harian sy kt umh spjg seminggu cti ni...pnt,tpi puas hti bila suami balik keje puji kata umh kemas,bersih,n msak sedap...(hukhuk...sy bdk bru bljr bkn chef terer pn kann....tpi demi suami sy cba msak jgk ikut selera sdri n suami..hehehe)

fyi,umh sewa sy ni agk pnas skit..yela umh rapt2 cmni kn,lgi2 sy xberni nk bukak tingkp time suami p keje..bhya,huhuhu....suami pn selalu pesan kuar bila perlu jer,klo nk buang smph pn selalu suami kata biar dia jer yg buang smph tu semua...sy kuar pn msa nk jemur kain jela,tu pn pgi sgt lgi..rsa xselamt,mybe sbb sy xbesa dk umh perumhn teres cmni kan..selalu rsa waswas mcm ader org dk perhti jer.sblom ni duduk umh kmpung xkesh nk bkak pntu seluas2 alam pn,mmg lain la bila dk bndr ni..kata la sy jakun ke kolot ker sy mmg xkesah,sy sdri ada bgtaw suami klau nk bt umh sdri sy xmaw dudk umh teres cmni...rsa rimas n lemas sgt trkurung spjng msa cmni..bila ptg ckit bru boleh bkak pintu sbb suami dh ada kt umh...pns xpns kn smpai sy tukr 3helai tshrt la tiap ari,hehe...bila mlm time iron bju suami ker,msk ker kna mndi lgi sblom nk tdo tu sbb bpeluh2 kan...suami kta kesiannya la kt wife dia ni bila tgk bt keje menitik2 peluhnyer..sy jwb bkn pnt sgt pn sbnrnya bt keje umh ni semua cma bpeluh2 sbb pnas..tpi okey la kn siht sikit bla kuar peluh...exercise spjg msa tnpa perlu joging,hihihi...

so,itu jela yg mmpu sy kongsi aktiviti wktu cti....now,start mmbz kn dri dgn esemen balik la kan...suami kata bertabah la demi segulung ijazah...bertahanlah 2bulan jer lgi..hehehe....

till then,tata...wassalam....



Saturday, March 31, 2012

Perlukan Dia..........

hari ni serabut...it's normal utk insan brnma c.n.izzati ni kan....u can face it zti...chaiyok3x...
terbaca kt fb stu quotes,it's really good for those yg stress mcm saya..hehhee....

Kita Tidak Pernah Keseorangan Hanya Kerana Kita Bersendirian......
Tuhan Sentiasa Di Sisimu Insan.....

btul2 bt sy terfkir,Tuhan xpnh tingglkan kita..kita jer yg selalu lupakan Dia...smlm (jmaat),lpas smyg mgrib sy rsa mcm smthing terlpa nk bt..puas pkir tp bru arini (sbtu) dpt jwapannya..smlm kn siang hrinya dri pg smpai ptg p alor star..blik dkt kul 6 klo xsilap..brgegas smyg asar,then rest jap..dlm kul 7 cpt2 bsuh bju ngn mesin (smtra mesin bsuh tgh free xde org gna) n sepruh lgi bsuh pkai tgn jer..(no wonder mlmnyer rsa pnt sgt)...then,mandi n solt mgrib kul 8 (nmpk sgt melewtkan smyg kan..)...lpas siap smyg,bdoa then terus bgn mengadap lptop....jeng..jeng..jeng...rupa2nya smlm xbca Quran..serius,mgkin bla bnda tu dh jdi rutin kita,dh trtnggl bt sekejp (ader sebb trpksa xbca Quran...u know prmpuan kn dpt cti ),then trlupa nk bt mesti kta akn terasa mcm ader smthing tertinggl.. mcm brhtang la kn bla lpa nk byr mesti tringt2 jer wlaupn kta dh lpa bhutng ngn sper (ni sya la..xtaw la org len cmna kan..)...so,moral cter ni???skdr nk bgatw bhawasanya kta mnusia ni mmg ada ketika trlpa kt Dia yg xpnh skli pn lpa dkt kita...sbb tu klau xnk Tuhan lpakn kta wktu kta sush hti,jgn la sesekli kta lpa kt Dia msa kta senang hti kann....:-)

lmbt sgt rsanya nk tunggu ari khmis..sbb menunggu,klo xmenunggu mmg xrsa lmbt mcm ni...nk blik kg jmpa insan2 yg blh mengurgkn serabut kpla ni..yes,separuh keserabutan dh ilang bila mengadu kt ALLAH,tpi sja jer simpn separuh lgi tu nk mngada2 ngadu kt org2 kt kg..kn dh lma xjmpa,so kira kmpul cter la ni nk bwak balik kg..hehehe....xmatured la kan?xmatured dgn yg halal xper,jgn trlebih matured ngn org yg belom halal ngn kita dh la...bak satu kata2 kt fb jgk:

garang wanita dgn lelaki bukan mahramnyer adlh tnda kehormatannya...
tpi manja wanita dgn suaminya merupakan kewajipannyer...

see...wajib mnja2 ngn hubby yer,hehhe...mcm dia sorg jer ada laki kn...it's juz perkongsian,xslh kn sebarkn bnda baik...:-)

wassalam....


Friday, March 23, 2012

hupdate terbaru

assalam semua...lma xjmpa kan....jmpa kt blog la mksud sya...selalu jer jenguk blog tpi mls nk hupdate...kta skang ni dh msuk spesies pemalas,hukhuk....ska bca blog org tpi blog sdri dibiarkn jer berhbuk...

arini sorg2 kt blik,hehe..mcm xbesa je kan..my rumet p alor star,hamboii dia jaln aje kan...geng2 len p kusus kwen,kita dh lpas dh..siap boleh bgi kursus kt org lgi rsanya..hikhik....rauhah lak sonok kan ngn akak dia mai uum,sakan hang kan jalan2..hehe...arini tdo ptg lgi,bila bgn jer rsa pening lpas tu rsa nk mrah2 org jer..xtw la knpa...stress ker?psal apa nk stress sy pn xde sbb..huuhuhu..muka ketat jer rsa time p ambik notes kt blik jaja...mybe sbb tdo lpas asar la kot,plus arini dk terperuk jer dlm bilik,rsanya boleh giler klo ari2 cenggini...:-p

mlm ni bertekad nk bt slide pwerpoint yg isu2 math pnya esemen...mlm esok kna bca nota ais cz ahad ada kuiz...dh la bnyak gler bab 5 pnya nota...rsa dh muak nk bljr sbjek akaun ni,8sem dgn paper akaun rsa nk trmuntah...nsb la kita nk jdi ckgu akaun kan,dgn rela hati trima la semua tekanan ni...

rndunya kt kampung...spesifiknya rndu kt hubby,kt chek abh,kt umh...hukhukhuk...serius sgt2 rndu..xpnh rsa hmesick mcm ni skli waima msa mula2 msuk mtrik pn xmcm ni sy pnya hmesick rsanya...sbb dh ada hubby kot,lgpun xsmpt dk lma ngn hubby aritu..3minggu jer dh kna dtg uni,dgn 2minggu kt umh mertua n seminggu dk umh sewa ngn stdnt hubby , so msa bmsa hubby xsepenuhnya,mmg xpuas hti la nk manja2 ngn hubby pn(yg xckup umur xyah bca..:-p)

serius cmburu bila tgk kak ugie,okey kak ugie ni cosmate sy..dia pn dh kwen..smnggu lpas sy kwen mjlis kwen dia...npe nk jeles?sbb tgk dia blik boleh kta tiap mnggu jgk la jmpa hubby dia...kita ni sjk dtg uni xpnh skli pn balik kg jmpa hubby..bkn xnk tpi bla tnya hubby dia mcm xbgi cz tkut sy pnt n sy pn pkir2 klo balik pn bper lma sgt smpt kt umh.stkt cti 2ari jmaat sbtu mmg dk umh smlm jela..msa hubby cti sekolh aritu ingt nk blik tpi hubby kta dia mybe nk bt kelas tmbhn,so sy pkir klau balik pn hubby bkn ada kt umh pn..trus xjdi balik..ksimpulannya tunggu la bln 4 ni zati,cti midsem..huhuhuhu........:-(

skrg ni nk bt apa,nk p mna,nk p ngn sper kna mtk kbnaran hubby,sbb tu nk blik kg pn tnya hubby dulu dia bgi ke x sy blik...ingt bagi la kan,tpi dia mcm xbgi siap buat hujah2 semua kan...hubby kata 'abg tkut ati penat jer syg,blik mlm khmis smpai pgi jumaat,then ari sbtu dh p...xke pnt bdan klo cmtu,ari ahad nk p kelas lgi'...mmg xtrblas la kn wife dia ni sbb mmg btol pn....sy pn sjer jer bt2 mcm merajuk(kita nk merajuk pn xpelah dh kwen kn,msa tunang dlu mna ada merajuk2 ni semua...xhalal lgi),then hubby kta 'abg serba slh bla ati mtk izin n kbnran abg,klo xbgi tkut wife abg rsa trkongkong lak,klo bg abg rsa risau lak pkirkn keslmtan wife abg ni...ati xtau abg syg sgt kt ati'...sob3x...wife ini sgt trharu n wife ni sgt2 la tau semua tu....so,plihn yg ada jdilah isteri yg solehah yg sntiasa ptuh pda suami,hehehe..bnyik mcm tpksa kan tpi sbnrnya rsa lbih selamt bila ada org yg sntiasa risaukn kita,ambik bert psl kita semua...:-)

okey la trpjg lak entri ni ,pdahl nk bt slide dri tdi lgi..hihihi...till then,tata...wassalam...


Thursday, March 1, 2012

seminggu di rumah sewa....

assalam...................

10/2/2012

kami suami isteri (ececeh...skema sgt kan...) pndh msuk umh sewa...hubby jmpa umh sewa ni xsmpai smggu,my mum n mk mertua yg dtg tlong bersihkn umh..since penyewa lma bru je kuar so cndition umh still dlm keadaan bersih lgi la..cma yela bila my mum n mk mertua yg tlong bersihkan mmg hbis2an la diorg sental lntai umh semua..hahaha..rsa btuah sungguh dpt mk mertua n mak kndung yg xambik mudh sesuatu bnda tuh..kra nk semua perfect la kan...tgas sy n hubby msa bersihkn umh tu sikit jer,sy juz bersihkn cermin tngkap n spu2 lntai...hubby lak bersihkan tikar2 getah yg still bleh gna lgi...

since hri first ktaorg kt umh ni dgn klngkapannya xbpe lngkp lgi hubby dk pesan la suh sy bnyk brsbr smtra nk stabilkn hdup kmi bdua ni...actually hubby xtau ni yg wife dia ni dh biasa hdup sush kann..mcm xbesa je kan bsuh bju ngn tngan ,mcm xbesa je duduk umh xde tv,n mcm xbesa lak gna blik air yg agk smpit...huhuhu...sesungguhnya isteri ini dh teramat biasa yer dgn sush2 mcm ni....alah bisa tegal biasa (hambikk kawww....akak zti kaw dh berperibahasa lak kann...)

mlmnyer kmi bdua p psaraya beli brg2 dpur..okey,bajet sy share ngn hubby cz duit hubby dh bnyak hbis n gji lak lmbt lgi..so,sy beli brg2 nk msak pkai duit sdri...tu pn hubby nk byr jer tpi kesian jgk kt dia nk byr brg yg bnyk sorg2..so,sy byr snyap2 msa hubby p survey selipar kt bhgian ats psaraya..hikhik....balik dkt kul 10.30,plan awlnyer nk p beli lauk kt luar jer tpi hubby kta dh bli brg2 mntah ni msak sdri la mmndgkn nasik pn sy dh siap msak awal2 lgi...hubby kata nk mkn nasi goreng jer,so sy bt nsik greng je la mlm tu...huhuhuhu...sian laki aku mkn lmbt,klo tau dek mk mertua yg ank laki dia mkn mlm lmbt mcm tu sekali hbis la sy..hehehe.....

12-16/2/2012 (student hubby menumpang)

sblom ni sy pnh bgtaw kan yg hubby mngjar kt sekolh pdalaman..disbbkan ada ptndingn ping pong yg mna sekolh hubby dpt msuk peringkt akhir so stdnt dia sorg kna p ltihn kt sekolh seberang sini selama 3ari then ptndingn 2 ari..pkir2 kesian lak kt stdent dia,mesti pnt klo nk ulang alik dtg seberng sini naik bot tiap2 pgi n balik ptg xtau kul bpe,hubby pn offer diaorg tumpg umh sewa ktaorg...sy xde msalah,anggp bdak2 (2 org menumpng,sorg peneman) ni mcm adik2 sy jer..boleh bt peneman sy jgk kan..ada la jgk kwan nk bt bork2 time hubby p keje pgnyer cz ltihn start kul 2.30 ptg...jd pg nyer diorg tman sy kt umh...n mmdgkn isi rumh bertmbh,sy kna msak 3kali sehari..sblom ni pgi hubby juz minum milo ngn biskut n roti jer..dh ada tetamu ni kna msak bnda yg berat sikit la...so,kul 5 suku dh bgun masak nasik goreng n mee goreng...kira hubby boleh mkn berat sikit la sblom p keje spjg diaorg dk umh...tpi,hubby ada bgtaw dia selalu mkn kt kntin bila dh smpai sekolh sbb tu dia mkn yg ringn2 jer kt umh...kira special case la time bdak2 ni ada kt umh....

sejujurnya,sy xsmpt berdua ngn suami spjg seminggu kt umh sewa ni...hehehe..tpi xpela kan,tetamu kn bwak rezeki,mna tau bnyk rezeki yg diaorg bwak msuk sepjg seminggu kt umh sy...hri last sebelom balik tu sy pn mtk maaf la dgn kekurgn yg ada..al mklum la kta bukan chef hebt kt dpur kan..stkt msak2 yg besa2 je bg mkn kt diaorg...tpi,skurg2nya niat ikhlas nk bg mkn ank org kan...hahaha,jgn nti blik umh diorg ngadu xckup mkn dah la kan...:-p

so..ini jer yg dpt sy tulis pasl experience sblom msuk uni balik...huhuhu...lmbt sgt rsanya nk tunggu cti midsem bln 4 ni seminggu...nak blik kg jmpa hubby,nk msak utk hubby,nk basuh bju hubby (okey..sory klau meluat yer...)....mmber2 semua tnya xbalik ke cti sek nti,sy dh tnya hubby boleh ke balik..hubby kata dia xkesah cma tkut sy penat jer balik kejp sgt mklum la klo sy balik pn mybe 2 malam jer kt umh cz xkn nk ponteng kelas lak kan...so,rsanya sy xblik time cti sek nti,hubby pn ckp nk bt extra class utk stdnt dia...klau balik pn hubby xde kt umh jgk kn pgi2 tu...huhuhu....

okey la,pjg sgt lak entry ni,till then...tata..
wassalam...




Tuesday, February 28, 2012

demam...r u pregnant???

assalam semua...sihat ke?sy kureng sihat...arini dh msuk 3ari demam selsema n btuk2....hri frst dmam sy xleh tdo lngsung,pdih tekak sgt2...scnd day lak bdan rsa pnas sgt kt dalam,tpi bila sntuh bdn sjuk jer....azab sgt rsanya pnas tu smpaikn bila baring pn kpla bdnyut2..bdri apa lg la kan..sy solat n mandi smbil tutp mata bru la xrsa bdenyut sgt...tepon hubby n my parent,ngadu la konon2 kan...hubby suh p klinik uni tpi sy ni jnis yg klo xbetul2 trdesak mmg xkn p la klinik kannn...tpi disbbkn xlarat sgt dgn dh rsa kebas seluruh bdn sy trus msej jaja ajk dia teman p klinik u...huuu...mmg dh thp xtahan sgt la kan klo dgn sukarelanya nk p klinik....

so,ari isnin sy xp kelas...rauha blik kelas tu dtg blik sy then dia cter la mmber2 semua dk bt spekulasi sy ni mngkin dh berisi..adoiii mmg berisi la tpi isinya lemak je bnyak...hahaha...xsbr benau korg nk dpt ank sdra kan,sy lagi la klo ikutkn mmg nk baby cpt2...:-)...tp sy fhm la cz mentaliti msyarakt kta ni persoalnnya xpnh hbis..cthnya time btunang tnya bila nk kwen,time dh kwen tnya bila nk dpt ank,dh dpt ank tnya lgi bila nk tmbh bil ank...adusshh nsb la xpnh lg dgr org tnya bila nk bcerai kan..nauzubillah la klo jmpa org yg tnya soklan cenggini kan...

trpkir gak klo la dtkdirkn sy dmam sbb dh pregnant,meaning sy kna hdapi rsa sakit cmni ke spjg 2 3 bulan prtma kndungn tu?fuhh..dugaan berat tuh klo btol kan...tpi dh p check up kt klinik doc kta dmam sbb cuaca pnas sgt skang ni...kecewa ke bla xpregnant?bak kata mmber2 sy,usaha lgi zati n kata hubby 'xpe yang... bnyk msa lgi kita ada insyALLAH usaha tu tngga kejayaan'...hahaha....hubby..hubby...mcm2 gya dia nk sdapkan hti wife dia ni kan...:-)

hubby pnh tnya sy dh ready ke utk pregnant,jwab sy insyALLAH klau rezeki Tuhan bg sy trma dgn redha...pahala seorg wnita melahirkn besar sgt kan?dpt pahala mcm bjihad kt medan perang...so, for me every woman must experience skurg2nya sekali pnglaman melahirkn ni..bru ada mknanya jdi isteri n ibu,bru lngkap sebuah rumhtangga...:-)

okey la,mta sy mngntuk kasn mkn ubt selsema n ubt btuk...need to get some sleep...till then,tata..

p/s: doakanlah sy cpt2 dpt title umi yer...amin3x....

wassalam.....

Wednesday, February 22, 2012

kronologi kawen mawen....

14hb 1-balik kg…mula smbung prsiapan kwen yg xsiap lg…

19hb 1-ketibaan shbt2 coursemate dpda kedah n ganu…smngt p amek kt bus station…happy sgt cz diaorg yg tlong setelkan bnyk keje yg xberes lg kt umh..tq korg..syg korg….mmmuuuahhh….

22hb 1- akad nikah…lpas mgrib make up..jurumekap cik nab..puas hti sgt ngn mekap dia…hehe…lpas isyak bergerk ke surau,sgt tkejut cz sekali ngn sy ada 2 lgi pngntin rupanya..sy ni pengntin ketiga mlm tuh..msa akd nikah tu,tiga2 pngntin laki dk sebaris..n of cos la pling jdi tumpuan kami, cz bju wna biru..heheh…kelainan yg mmg sgt lain…alhmdulillah dgn sekali lafaz je sy sah mnjdi isteri kpda hasnisham bin khalip…msa akad nikah tgh dijlnkn tuh,kpla sy mmg kt tmpt len cz sy lngsung xdgr hubby lafaz akad sdgkn semua ckp my hubby lafaz pling kuat n clear antra tiga2 pngntin mlm tuh..smpaikn my mum ckp,mmg gaya ckgu sungguh la…ha3x…

23hb 1-mjlis sanding…dlm kul 2.30 pngntin laki smpai…neves u…bgmbr sakan smpaikn sakit urat ni dk posing…smua jurugmbr pnya pasl…tpi xpelah sekali seumur hdup kan,sbr ajelah..pent xpent smpaikn xlarat nk snyum dh msa tuh..jurugmbr sakan dk suruh ktaorg snyum tpi pnt pnya pasl snyum pn nmpk cam cebik…serius mmg nmpk sgt muka pnt my hubby msa tuh…sy apa lgi kan,double penat since sjk pg dk kalut ngn adjust2 brg hntarn n bnga telur semua…plus lgi nervous bila jurumekap lmbt smpai…huhuhu….tpi alhmdulillah semua bjln lncar…syukur..kwan2 pn rmai sgt yg dtg…start dpda kwan sek,mtrik,n mmber2 uni..alhmdulillah heppy sgt cz diaorg dpt dtg….

26hb 1-mjlis smbut menantu….actually dlm mjlis ni sy bkn watak utama cz mjlis smbut menantu ni dibuat skli ngn mjlis kwen adik pmpuan hubby a.k.a adk ipar sy…so,kmi ni juz tumpang2 mjlis je la plus tumpang pelamni diaorg…hehehe….sedih gak la bila fmily dh nk balik,my mum usik sy time ni..dia kata’ balik dlu la…duduk la cni…’…lgi la sy sdih,tpi pkir2 balik umh dkt je pn kn…3 batu je pn…hahaha..tiap2 ari pn boleh balik…n hubby pn pjuk msa ptg tu,dia kata klo rindu bgtaw la..bila2 msa dia bwak sy balik jmpa fmily…hubby mcm tau jer sy tgh sedih time tu..hehehe…tq syg…

Alhmdulillah stkt ni sy sdg cba biasakn dri ngn kehidupn berumhtangga since sy dk umh mertua kan. Bab mkn fmily mertua trmasuk la hubby sy sgt2 la xcerewet cz mkn apa yg ada…n diaorg asal ada ikan masin,budu,n ulam pn dh okey… hubby ulang alik keje tiap2 ari dri sekolh dia ke rumh…kul 5 pagi dah bngun,sy pn bgun sekali bt air milo n bgi mkn roti kdg2 biskut kt hubby bt alas perut dia p sekolah…oh knpa awal sgt bgn kan?hehe…sekolh hubby jauh okey,sejam p k.krai then naik bot lak 45minit merentasi sungai kelantan p sekolah tu since sekolh pdalaman…kesian tgk hubby smpai umh kul 6 tu muka penat sgt…sbr byk2,smtra nk dpt umh sewa kna bnyk bsbar la kn….

Bnyk sgt bnda2 bru yg bljar sejak kwen ni..antaranya:

Lipat bju suami-sblom ni main lipat je bju abh n adk…xtaw cra yg btul pn…hubby yg ajrkn cra nk lipt bju dia….siap ajr cara lipat bju style jepun u….

Bgun pagi sediakn air utk suami- hubby xkasi sy bgun sbnrnya kul 5 tuh tpi bt apa ada wife klo semua nk bt sdri lgi kn…sy pn kna biasakn dri dgn keje2 cmni…dlu2 hdup sorg2 xpkir mkn minum pn xpe,skang ni mna bleh bt cmtu kn…

Iron bju lelaki-serius sy pling xreti nk iron bju laki…yg ni pn hubby yg ajarkn…huhuhu,sy bdk bru bljar klo slah tlong tnjukkan..hikhik…suami sgt2 la pnybr ajr sy semua bnda2 ni.. dia perhatikn sy msa sy iron bju tuh,smpaikn sy dk halau dia bnyk kali pn dia bt xlayan jer…hehehe….owh..hubby ajar gak cra nk ikat tie,tpi yg ni hubby kta xpe cz dia jrng pkai tie p sekolah..pns katanya…lega isteri ini mndgrkannya…hehe…

So far,bolah dkatakn sy dn hubby bcnta lpas kawen cz ktaorg ni fmily yg aturkn jmpa…so,msa tunang tu xkenal sgt perngai hubby..dh kwen ni bru bljr sikit2 apa yg hubby suka n xsuka…mak mertua pn ada pesan bnda2 yg hubby xsuka..so,isteri ni kna la patuh kan…bnda2 yg sy boleh nmpk pda hubby lpas kwen ni,dia sgt2 la nakal…suka bt perngai pelik2 n kelakar…xpadan ngn umur 29 (yer..hubby sy dh 29,actually bln 5 ni bru genap…tpi ikut thun dh 29 la…)

stkt ni je yg mampu sy tulis psl kronologi kawen aritu...mls rsanya nk tulis pjg2...hehe...

InsyALLAH akn update pnglaman seminggu sblum msuk uni kt umh sewa...hubby dh cri umh sewa,dia fhm kami perlukn privasi...xkn selamanya nk duduk ngn parent kan...alhmdulillah,wlaupn seminggu je bru smpt berdikari kt umh sendri tpi bnyak pnglaman yg sy dh dpt...tnggu update len ek psal tu..hehe..till then,wassalam....

Followers